Lieve papa,

Robin Williams is dood.

Weer zo’n nieuwsgebeurtenis waarbij mijn gedachten vervolgens naar jou afdwalen. En elke keer denk ik, daar wil ik iets mee.

Normaal zouden we hebben gebeld om naar elkaar te reageren. Dat vond ik altijd zo fijn. Hoe wij konden praten over de dingen die ons beiden interesseerden. En lachen om dezelfde dingen, met dezelfde soort venijnige humor.

Wat mis ik dat zeg.

Of we schreven het ergens in een e-mail. Niet dat dit aanleiding zou zijn geweest om te mailen. Die aanleiding was meestal van praktische aard. Advies over een nieuwe aankoop, een hotelreservering omdat we een weekendje weg gingen. Het verrassingsfeestje voor mama. Of je had weer ’s een virus op je computer.

Bellen gaat niet meer. Af en toe krijg ik nog weleens per ongeluk je oude voicemail. Dat komt omdat mama je nummer gebruikt om te whatsappen. En dan bel ik het nummer toch per ongeluk.

Eigenlijk wil ik vragen of mama die voicemail eraf haalt. Maar eigenlijk vind ik het ook wel fijn om af en toe je stem te horen. Toch schrik ik altijd en druk hem snel weg.

Schrijven gaat wel. Alleen zul je me niet meer terugschrijven. Maar ik weet wel ongeveer hoe je zou hebben gereageerd. En zo kan ik nog steeds mijn ei aan je kwijt. Daarom start ik dit blog.

Misschien had je al gehoord dat Robin ook op weg is. Ik weet dat je een groot fan van hem was. We keken vroegen graag naar hem. Volgens mij was Good Morning Vietnam een van de eerste films die je me liet zien.

Wij zouden nu tegen elkaar gezegd hebben dat hij zo’n veelzijdig acteur was. Een tragikomische clown, maar ook een acteur met een serieuze kant.

Kennelijk had hij nog een kant die wij niet kenden. Eentje die uiteindelijk tot zijn zelfmoord leidden.

Ik hoop dat je hem gaat zien. Wie weet komt hij daarboven van zijn depressie af en gaat hij nog eens voor jullie optreden?